Inlägg


Triathlon - en liten resa. Del 2 - Den Gyldende Måsen
Postat: 16/02/2016 12:09:59 am
 



Nutrition, dietik, näringslära - eller kort och gott mat och läran om vad man käkar… Ni har alla sett det - Micke Engqvists intag av ”godingar” och gifflar och tänkt - kan man äta sånt och springa? Jonas Colting hade nog inte satt sin ”approved”-stämpel på den kosten… 


Som triathlet (och löpare) ska man äta nyttigt. Train low - race high - dvs se till att nyttja kroppens energidepåer och lär din kropp bränna fett som finns i överflöd under träning - under långa tävlingslopp kan du sen tillföra kolhydrater som är enkla för kroppen att tillgodogöra sig för att få ut det där lilla extra och boosta din performance… Ofta innebär det kost åt LCHF-hållet, eller paleo eller liknande under stora delar av året. 


Jag är en snabbmatsjunkie. Jag e sjukt glad för Coca Cola, älskar pizza och kebab och äter helst väldigt stora mängder. Så stora att ”när jag var gravid med min son” gick jag upp 10 kilo. Vägde ca 90. Jag lever också under devisen att ”har man öppnat en tvåliters Cola klockan 9 på kvällen blir den skämd och odrickbar dan efter - och vem vill slänga mat…?”


Med Ironman i tankarna och vägandes 82 insåg jag ju dock att ett ganska enkelt sätt att förbättra resultatet är att minska sin massa. Men Cola-muskler tar tid att bygga upp och en del tid att bli av med… Dessutom e det bättre i karate att väga lite mer än motståndaren när man inte längre e så snabb… så jag drog ner på karateträningen…;-)


När jag jobbade för Sony stod jag ensam för ca 40% av Redbulls dagsförsäljning på kontoret med 2000 anställda. 2-3 burkar om dan. Och vissa saker ska man hålla fast vid - andra måste man lägga bort och/eller utveckla. På Sony i Lund var det långt till McDonalds i centrum - det är det inte från Lexmark på Södra Kyrkogatan - möjlig utvecklingspotential alltså… Jag kan säga att det är så nära från Lexmark att tjejen i kassan i fredags kom ihåg att hon glömt ge mig de nya samlarbilderna för skidlandslagen dan innan och ville ge mig två paket…


Normalt tränar jag nåt ca 1 - 1.5 timme om dagen på vardagar. Just nu består frukosten av en ingefärashot som min underbara fru Emma har gjort. 2 cl. Hon säger att det är bättre än 5 dl O’Boy på Åsens tjockmjölk med extra vispgrädde… Ok - hon bestämmer:-)


När jag kommer till jobbet dricker jag en Redbull Sugarfree (ni vet train low… inget socker, bara kemikalier) samtidigt som jag intar 3 ljusa skivor bröd med ful-margarin och 4 skivor ost. (ni vet inget socker…;-)). Vid elva ofta en banan. Sen e det lunch vid 12. Den Gyldende Måsen ligger som nämnts innan ett stenkast från jobbet och har på mig en magnetisk dragningskraft i paritet med ett svart hål… 3 ggr i veckan blir det nog i snitt, kanske 4, fråga Stenis eller Jonas. Big Mac, extra cheese + Cola. Nice. Redbull igen vid 14-snåret. Träning på kvällen. Middag är oftast en smoothie (en banan, 200 gram frysta bär, grädde, 1 dl turkisk yoghurt, lite riven ingefära)


Jag har testat ett par gånger att fasta helt (dygnsfasta 24-30 timmar, bara vatten) och sen träna efter det. Testade även hela januari förra året att inte äta/dricka extra socker (läsk för min del, har ingen större godisfaiblesse) - sjukt jobbigt. Det funkar, jag kan träna men Donaldsdieten känns bättre… 


Inför långpass och brick-pass på helgerna är det BO-dieten som gäller. Ett enkelt recept för oinvigda är: Ta 4 dl mjölk, 1 dl vispgrädde, 3 skedar O’Boy och en banan. Blanda O’Boyen, skala bananen och ät samtidigt. Brukar hålla i knappt 4 timmar om man duktig och ätit en stor kebab dan innan och druckit sin Cola…, sen kan det bli segt…


Som i förstår av min lilla text tror jag att jag har en del att lära kvar. Jag äter sällan ”godingar” tex…;-) Och mer seriöst även om detta är vad jag äter (jag har varit en gång på Vegeriet och då träffade jag Carin Hjärne och Jonas Mellby - men som tur var sa de inget, hela min image kunde raserats…) finns här att göra. Men det jag ämnade göra med detta lilla inlägg är att när man helt plötsligt drar igång träningen till minst 10 timmar med toppar på över 15 timmar i veckan från 2-4 timmar så  händer det saker i kroppen. Rätt coola saker. Som att när jag stod på startlinjen den 16:e augusti 2015 vägde jag inte 82. Jag vägde 74. Och jag har aldrig ätit så mycket skitmat.





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: