Lågkolhydratkost och idrott? Funkar det? Kort svar: ja. Naturlig mat och idrott hör självklart ihop.
Tänk på evolution. Processad mat, socker och snabba kolhydrater är motsatsen till
naturlig mat och motverkar den hälsofrämjande effekt och välbefinnande man får genom träning.
Idrott kompenserar inte mathållning med processade, sockrade livsmedel.
Vi är skapta för att äta naturlig mat i form av grönsaker, fisk, kött, ägg, bär, m.m. Inga e-nummer
eller andra konstigheter alltså. Den processade maten är bra för livsmedelsindustrin.
Livsmedelsverket varnar för smör, hävdar att margarin och lättprodukter är bra. Dessutom att tio
energiprocent socker per dag är okej.
Dagens ungdomar får i sig mer söt skräpmat än någon annan generation har fått tidigare. Det
kommer att påverka deras framtida hälsa. Inom idrottsrörelsen är det inte bättre. Belöning i
form av godis, läsk och kanelbullar är en del av föreningslivet. En stor sponsor till idrotten
är skräpmatindustrin med Coca Cola i spetsen.
Jag äter lågkolhydratkost, på en träningsliberal nivå. Lagar mat från grunden. Mycket grönsaker.
Njuter av delikata färgrika maträtter. Blodsockret åker inte längre berg-å-dalbana utan håller sig
på en jämn nivå.
En del av er läser tidningen Spring. BG ger också ut tidningen Matkärlek. Köp den eller
prenumerera. Spring och Matkärlek hör ihop.
Läs boken Ett sötare blod av Ann Fernholm. Där förklaras vad höga blodsocker ställer till med.