Inlägg


Livspusslet!
Postat: 17/03/2013 7:43:03 pm
 
Dags för sista inlägget. Det har dröjt ett par dagar då helgen har varit minst sagt hektisk. Jag har vart ensam hemma med bägge barnen, kanske en av de största utmaningarna i förhållande till just det med att få in träningen. Och det är just detta ämne som jag tänkte skulle vara temat: livspusslet - med fokus på hur man får in den där träningen. Vi är många som befinner sig i den där situationen med en massa "annat" som tar tid...jobb, familj, andra projekt osv. Man börjar fundera på: vad gjorde jag egentligen med all den lediga tid man hade innan man fick barn?

Som ni vet handlar väldigt mycket om planering! (och en gnutta disciplin/karaktär som tex att gå upp tidigt på morgnarna) Men hur planerar man då? för att hinna med, för att inte drabbas av "stressen" när man inte får träna osv. Mitt "knep" för att få pusslet att funka, hänger ganska mycket ihop med min träningsfilosofi. Man kan säga att jag satsar 150% på mina kvalitets/nyckelpass. Det är dessa pass som gör att jag blir bättre, det är här jag lägger in progressionen osv. Jag planerar in 2-3 av dessa pass per vecka (beroende på vilken träningsfas jag är i) - aldrig fler! Det är på dessa passen jag skall "prestera" och vara pigg helst både fysiskt och helst också mentalt. Alla andra pass är restitutionspass, rehab/förebyggande, ladda-batterierna-pass, få-frisk-luft-för-att-rensa-hjärnan-pass osv. Dessa pass planerar jag aldrig, utan alla dessa pass är liksom bonus-pass. Hinner jag med det är det bra, hinner jag inte så gör det inget.

Kvalitets/nyckelpassen planerar jag in ca 1 månad framåt i tiden i en grov skiss. Detaljplaneringen görs ca en vecka i förväg, när man vet lite mer om hur t.ex. vädret skall bli (har tex pga snöstormen i denna vecka lagt om ett nyckelpass som jag skulle kört på tisdag). Planen diskuteras med familjen vid "söndagsmötet". Vidare så planerar jag i princip alltid 2 vilodagar mellan dessa nyckelpass - dels för att jag skall hinna återhämta mig och vara fysiskt pigg, men också för att ha en möjlighet att skjuta på passet en dag framåt eller bakåt vid behov utan att behöva flytta övriga pass. För min del är det inte optimalt med bara en vilodag, men det funkar. 

Nyckelpassen är i princip alltid löpning (när jag inte är skadad då....). När det gäller bonuspassen så är jag väldigt flexibel. Jag simmar tex en hel del, kör rullskidor, cyklar, styrketränar, roddmaskin, crosstrainer osv. Men jag springer givetvis också, men flexibiliteten är återigen med och ökar sannolikheten för att man får genomfört bonuspassen.

Som många andra skriver jag också träningsdagbok. Jag skriver dock bara ned nyckelpassen som jag kört. Detta för att jag skall kunna följa upp på progressionen. Det spelar liksom ingen roll om jag springer 7 eller 10 km på mitt "få-frisk-luft-för-att-rensa-hjärnan-pass", det är inte det som gör mig bättre, eller för den delen sämre. Om jag kör 3 eller 5 km uppvärmning har liksom ingen betydelse. Däremot noterar jag alla mellantider vid nyckelpassen, snittfarter osv. Jag har mängder med olika "banor" där jag kan följa upp och mäta mig själv.

Utöver det här med planeringen, så finns det ju massor med andra tips..men för mig är just det här med planeringen det grundläggande och basen i det hela. Sen finns det andra saker som tex att ha ordentliga kläder osv så att man kan ge sig ut i alla väder.

Träning då? Jodå, fast det blev mest cykling på testcykeln hemma i lägenheten efter att barnen somnat.

Tack och hej för denna gång! /Magnus







Kommentarer (1)

Tack för denna vecka, kul och inspirerande
Postat av: BGN, 17/03/2013 7:50:29 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: