Inlägg


Alla dessa prylar...
Postat: 17/04/2015 11:13:25 am
 



I takt med att löppassen det senaste året blivit mer och mer frekventa så har också problematiken med att alla löpartights allt som oftast är svettiga och ligger i tvättkorgen blivit ett stort I-landsproblem. Lösningen blir oftast att kila ner på Stadium eller klicka hem ett par nya från wiggle.com. Trots att grundproblematiken egentligen kanske snarare ligger i att man borde vara flitigare med att boka tvättid. Härom kvällen när jag som bäst botaniserade bland mina löparprylar för att lösa dagens klädbrist så slog det mig – löpningen har blivit en riktig prylsport! Förr hette det alltid: ”Löpningen är så enkel för man behöver bara ett par skor”.  Yeah right! Har ni någonsin sett en naken löpare iklädd enbart ett par skor ute på slingan någon gång? Detta kan vara en av vår tids största understatements.

  

Löparmyt Nr 1: ”Man behöver bara ett par skor”.

  

Skaffa dig ett par löparskor och hela världen ligger öppen. Själv har jag i dagsläget 6 par som jag går runt på, och det finns säkert de i klubben som har både 2 och 3 ggr fler par än mig. Behoven har växt efter hand och jag har konstaterat att ett par skor inte täcker alla behov. Åtminstone inte om du vill göra hyfsade tider och ha skor som passar för olika underlag, med olika mycket dämpning och vikt.

  

Löparmyt Nr 2: ”Du behöver inga speciella löparkläder”.

  

Springa kan man väl göra i vilka kläder som helst brukar det heta. Ok, rent teoretiskt så går det så klart, men det är ju inte direkt ett under av komfort att springa ens en liten bit i nudiejeans och skjorta. Med det inte menat att du behöver lägga ut en halv månadslön på kompressionskläder, ett par vanliga shorts och en t-shirt duger oftast bra. Men undvik gärna t-shirts i bomull som bara blir tunga, kladdiga och skaver mot bröstvårtorna efter nån halvtimmes löpning, välj istället en tröja i funktionsmaterial som andas. För egen del är en av favoriterna i garderoben mina lätt fodrade tights från Craft som funkar även när temperaturen letar sig ner mot 10 minusgrader.

  

Löparmyt Nr 3: ”Det blir inte en bättre upplevelse med GPS, pulsmätare och high-techprylar”.

  

Det här är så klart väldigt individuellt, men är du road av tider och att mäta dina prestationer så är tekniska hjälpmedel till stor hjälp. Med en GPS i klocka eller mobilen kan man springa var man vill och ändå få reda på hur långt man springer. Exaktheten kan ibland diskuteras, men personligen spelar det mig mindre roll med ett tiotal meter hit eller dit på en mil. Framför allt är det en trygghet att under olika tävlingslopp hela tiden kunna se vilken kilometerfart jag håller, och man undviker lättare misstaget att gå ut för fort i början.

  

Utöver detta så har man ju de senaste åren även utökat garderoben med en arsenal av mer eller mindre använda pannband, mössor, kepsar, handskar, svettband, vattenflaskor, mobilhållare, vindjackor, västar och linnen. Men precis som när jag förr kom hem och med varsamma händer öppnade upp konvolutet på en nyinköpt CD-skiva så kan jag idag känna samma pirrande känsla när för första gången får ge mig ut i mina nya löparskor. Och är kassan skral så är mitt tips att göra en sökning på Blocket och Tradera. Felköpen är många, så ofta kan du få tag på ett par nya Asics eller Saucony till mer eller mindre halva priset p.g.a. att nån annan köpt fel storlek eller modell.

  

Imorgon är för övrigt planen att gå ut och försöka genomföra 5-10 km i lugnt tempo för att se hur höftböjaren reagerar. Just nu kryper det i hela kroppen och jag vill inget annat än att ge mig ut och springa igen. Det är på ett sätt lite som om någon tagit ifrån mig en del av min frihet. Fortsättning följer imorgon…

  

SLADE – RUN RUNAWAY

  

Vi är tillbaka på det glada 80-talet och Slade följer upp brottarhiten ”My Oh My” med detta lyckopiller till poplåt. En fantastiskt cheesy tidstypisk video gör också att man inte kan bli annat än glad. Ett idag tyvärr lite bortglömt band som nämnts som inspirationskälla av band som Nirvana, Smashing Pumpkins, Ramones, Sex Pistols, Clash, Kiss, Mötley Crüe, Def Leppard och Oasis. Slades sångare Noddy Holder blev 1980 erbjuden att bli AC/DC:s nya sångare, men tackade nej.

  

https://www.youtube.com/watch?v=ikMiQZF-mAY





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: