Inlägg


Speed date på Heden
Postat: 10/04/2015 1:52:31 pm
 

Gårdagens pass på Heden utgjorde veckans andra kvalitetspass under min ”lätta” vecka för Svenne. Passet var 5000m uppdelat som 3x600m, 4x500m och 3x400m med 1 minut vila mellan varje intervall. Svenne hade satt ett tufft mål för dagen– 17:25, vilket innebar ca 3:30 tempo och ska jämföras med mina 18:10 i höstas. Jag var rejält laddad när det så äntligen var dags för mig och Jimmy Sandgren att köra ”vårt” pass. Svenne hade lämnat feedback och personliga direktiv till mig hela veckan. Man vill inte göra ett halvhjärtligt resultat om någon anstränger sig sådär för din skull, eller hur?
 
Övriga Göta-löpare hade på schemat att köra dröm-5000m. Vilket innebar att du skulle i förväg bestämma dig för ett tufft mål – så tufft att du behöver två till tre pauser för att uppnå det. Om du klarar springa 5000m i det tänkta tempot utan pauser är det ingen riktig drömtid. Å andra sidan, behöver du fler pauser än tre är målet för högt uppsatt och din dröm har små chanser att någonsin bli verklighet. Med andra ord, en hårfin skillnad mellan realistisk dröm och berusande hybris.

BG hade lagt ut lathund över tider och tempo på Facebook. Gissa om det surrades i leden innan passet. Febril huvudräkning och parbildning minuterna innan start. Hallå! Hur snabbt ska du springa? Vem ska jag springa med? Det var värsta Speed date i klungan.

Det blev en riktigt fin dag på Heden – inte bara strålande vårväder i trekvartstights och T-shirts utan massor, massor av klubbkompisar som sprang och jagade sina drömmar. Anders Wifvesson sprang sidan om och peppade alla runt löparbanan medan han körde eget pass. Vid bortre långsidan stod Christian Klingebrant, med sonen Max, och peppade i sin tur alla löpare. Christian som dagen innan hade gjort samma pass (5000m uppdelat) på egen hand nere i Landskrona på tiden 15:59. Nu stod han och coachade mig lite extra när jag behövde det som bäst. -”tryck ifrån i steget”, -”jobba med armarna”, -”bra steg, bra fart nu Jorme” osv. Inför varje minutenvila stod sedan Jimmy och berömde och peppade med andan i halsen trots att han själv tryckt max på sina egna intervaller. Tack grabbar för att ni förgyllde kvällen lite extra igår.

För mig är detta skillnaden mellan ett bra pass och ett super pass – just kamratskapen och gemenskapen, glimten i ögat och alla uppmuntrande hejarop när man kämpar sig genom mjölksyratrösklen. Det är nog det jag uppskattar allra mest i Göta, kamratskapen och den genuina önskan att det ska gå bra för dig. Hoppas vi alltid kan behålla den andan!

Måste även åter lyfta fram Robban Lillhonga men även Lars som även de körde 5000m uppdelat. Jäkligt bra kämpat hela vägen grabbar. Det roliga med Robban är att han är alltid så jäkla artig. På första 600-ingen, som vi skulle avverka i 3:30 tempo enligt planen, gick det alldeles för fort (naturligtvis). Vi var tokpeppade och stinna av hybris. Vi sprang 600-ingen på två minuter blankt istället för 2:06 som var direktivet. Prick 3:20 tempo. Medan vi springer om många av de betydligt snabbare löparna på utsidan i första svängen (helt respektlöst i vårt 3:20 tempo), ursäktade Robban oss med att stånka fram, ”-vi ska springa 600 meter!”. Typ, stressa inte utan ta det lugnt. Vi springer inte samma pass. Jag kunde riktigt känna hur alla tänkte, Ja men vad kul för er då, hade jag inte varit så uppe i varv där mitt i svängen hade jag börjat asgarva åt hela situationen. Inte ens Robban hade kommit på tanken att springa dröm 5000m i 3:20 tempo (ha ha). 

Hoppas att du lyckades hitta sin drömgräns igår. Själv sprang jag min egen drömtid 16:59 med en liten cocktail av blod och kräk i munnen (mums filliörk). För mig är det en fantastisk tid. Men jag är inte dummare än att jag begriper att den inte kan jämföras med en riktig tävling. Men om du jämför tiderna från förra passet med dina aktuella tider, ser du om det har gått snabbare eller långsammare. Och det har ett värde i sig för din fortsatta träning. Eller hur?

Igår fokuserade jag mest på att få ner pulsen så snabbt som möjligt mellan intervallerna så jag kunde hålla samma tempo genom nästa intervall. Det var grymt jobbigt och jag blev stressad över hur snabbt en minut försvann när du flämtar hysteriskt.

På söndag är det Ystad som gäller för många av oss. Jag tror det kommer gå bra för alla oss i Göta. I morse fick jag nytt mål av Svenne. Gå ut i 3:52 tempo! Va – det blir ju 38:40 på milen. Nu börjar fjärrilarna flaxa ordentligt i magen. Tur att vi har BG och Svenne som hjälper oss.             

På söndag är det hybris i Ystad som gäller - stort lycka till!

#Oops!

Ikväll blir veckans sista träningspass. 15 km lugnt tempo runt Helsingborg. Har du en stund över är du välkommen att hänga med och snacka lite hybris!





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: