Inlägg


Backar!
Postat: 12/03/2013 10:57:50 pm
 
Med en dags försening är det dags för första inlägget! Det är väl på sin plats att börja med en liten presentation, jag är ju en av de där som inte syns på träningarna och bara ibland (med betoning på inbland..mer om det senare) dyker upp i resultatlistorna.

Är uppvuxen i Helsingborg, och även om jag inte har bott där sedan början på 90-talet, så känner jag mig fortfarande som Helsingborgare. Jag har bott nästan 10 år i Köpenhamn (pga jobbet), men bor sedan 2006 ute i Västra Hamnen i Malmö. Och nej det är inget jag skryter om...och mina föräldrar har redan strukit mig ur testamentet. Har hela det klassiska paketet...fru, 2 döttrar på 1,5 och 4 år, kombi, sommarhus osv. 

Min idrottsliga bakgrund är väl egentligen fotboll. Spelade på en relativt hög nivå. Även om jag var lovande som ung, så valde jag bort en satsning på fotbollen på heltid till fördel för studierna. I förbindelse med att jag läste i Lund så halkade jag in på "uthållighetsidrott". Började med att en kompis skulle göra en svensk klassiker. Det utvecklade sig senare till multisport, lite triathlon osv. men efter flytten till Danmark så blev det bara cykling som gällde. Tävlade både på mtb och landsväg för lite olika team genom åren. Var en klassisk hjälpryttare - fysisk stark, men hade inte den där riktiga känslan för att sitta rätt i klungan, gå med rätt utbrytning osv. så några riktiga resultat nådda jag aldrig, men jag har kört ikapp många utbrytningar :-) 

När vi fick våran första dotter så blev det naturligt att lägga cykeln på hyllan. Det var i denna period som jag var hemma och hälsade på föräldrarna, när jag såg att där var ett terränglopp i Jordbodalen. Efteranmälde mig, öppnade stenhårt, blev supertrött men hade en kanon upplevelse! (banan är fortfarande en av mina favoriter) Kommer inte riktigt ihåg hur jag kom i kontakt med BG, men iallafall så gillade jag "upplägget" i klubben (det finns ju inte heller riktigt några alternativ i Malmö såvida man inte är 75+)....och på den vägen är det.

Sen har min övergång från cykling till löpning inte varit helt problemfri...som jag nämnde så dyker jag bara upp i resultatlistorna ibland...under de senaste 18 månaderna så har jag varit skadad och inte kunnat ta ett enda löpsteg under 9 månader. Stressfraktur, hälsporre, överbelastade senor i foten, ruptur på hamstring, nästan avslitet muskelfäste i hamstring, piriformis, ryggproblem.....ja listan är lång. Tänkte skriva lite mer om mina erfarenheter omkring detta i ett annat inlägg, mest för att ingen annan skall behöva råka ut för det samma. Kan nämna att det hela började med en sjukgymnast som tyckte att jag behövde inlägg i skorna.....

Sen har jag ett väldigt stort intresse för fysiologi och träning, så det tänkte jag också beröra i ett inlägg. Jag trodde att cyklingen var en av de mest insnöade sporterna på detta område, men upptäckte ganska snart att löparna är ännu värre :-)

Sist men inte minst så tänkte jag också komma med lite tankar om det här med att få vardagen att hänga ihopa - livspusslet. Som så många andra är jag i en "situation" med 2 småbarn, jobb, eget företag sidan om, sommarhus från 1850 som skall renoveras, resor osv osv. Hoppas iallafall att någon kan inspireras av något!

Och träning ja, det har det också blivit i dag. Den här veckan är mina första riktiga löpvecka sedan Lidingöloppet (då jag skadade hamstringmuskel + muskelfäste ganska allvarligt visade det sig). Egentligen skulle det blivit ett Rehab pass i morse innan jobb, men när klockn ringde 5:15 så hade jag redan varit vaken i 1,5 h, och eftersom dottern precis hade somnat om....så valde jag också att somna om. Som småbarnsförälder måste man vara flexibel :-) Efter att barnen somnat blev det dock ett kvällspass, ett av mina absoluta favoritpass dessutom: backträning! Backträning är verkligen tidseffektiv träning, och ger bra både central och lokal träning. Enda problem i Malmö är att det knappt finns en enda höjdmeter att tillgå, så de få höjdmeter som finns måste man utnyttja maximalt....Ikväll blev det pannlampa på och sedan en tur till Bulltofta där det finns en typ "kälkbacke". En kulle där man kan springa upp från 4 olika sidor...två lite längre (ca 1.45 min) och inte så branta sidor, och sedan 2 kortare (ca 45 sek) men väldigt branta sidor. Brukar köra som en "stjärna" runt kullen, upp och ned med varannan kort och varannan lång. I dag tog jag det väldigt lugnt med tanke på uppstarten efter skadan, så blev bara 20 minuter i ca 75-80% av maxfart. Detta kommer att ökas till 40 minuter där man går med så hög fart man bara kan. Tycker också att denna typen av träning är bra mentalt, man vänjer sig vid att hålla på så länge med så pass hög intensitet...lite som ett 10 km lopp.

På återhörande /Magnus






Kommentarer (2)

....kommer ihåg att jag hängde Hinsell första kilometrarna (utan att veta vem det var), och sen blev jag trött...kollade resultatlistan: blev 2:a i M35 på 28:01
Postat av: Magnus, 13/03/2013 2:03:50 pm

Längtar redan till nästa inlägg - trevligt.. Undrar hur gick det på första loppet i Jordbodalen? Sprang du 8km?
Postat av: BGN, 13/03/2013 10:00:07 am


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: