Inlägg


Racerapport HBGM Peter Schmidt
Postat: 14/09/2014 9:07:51 am
 
Uppladdningen har väl inte varit den bästa. Två veckors förkylning och inte sprungit sedan 1 september. Under maran i IM Kalmar för en månad sedan fick jag riktigt ont i framförallt höger knä och det kändes väldigt osäkert hur det skulle hålla idag.

Vädret var perfekt, lite småkyligt i starten men efter någon km var man varm i kläderna.
Starten gick kl. 10.00 och det tog väl en ½ minut innan fältet där jag stod började röra på sig. Kom igång bra och låg stadigt på ca 5:20 per km. Första milen låg jag precis bakom farthållarna för 4 timmar och det kändes ganska bra. Fick dock lite känning i båda knäna redan efter 7-8km. Första milen på 54min, helt enligt plan.
Efter Maxi, strax innan vi sprang under Österleden drog jag förbi farthållarna. Det kändes fortsatt bra och sprang på i 5:30-tempo även andra milen och hade gjort den efter lite drygt 1:50.

Genom Ättekulla och vidare genom Ramlösa-parken där det var bra med folk som hejade på. Efter 20km började det ta emot ordentligt, orken fanns där men knäna ömmade i varje steg. 21:a km blev den första över 6min (6:07). Höll det tempot fram till 28km då det blev riktigt tungt. Km-tiderna drog iväg 7:25, 7:37, 7:54. Hade funderingar här på att kliva av, det gjorde fruktansvärt ont i knäna, och hade nog egentligen varit det rätta. Det blev mycket gång, även om det gjorde lika ont.

Varvet genom Fredriksdal var ganska trist men det var desto häftigare att springa genom Helsingborgs Arena, där Circus Scott repeterade. Där inne var det lite, lite nästan samma tryck som i Kalmar. Vid Kärnan var det också bra med folk.

Sista milen inleddes med en kilometer över 11minuter. Nu började man dock ana slutet och tryckte på lite mer, sprang 3km i streck genom Sofiero. Backen ner mot havet var kämpig, slog till i knäna i varje steg. Sedan in på en liten stig med träflis, tungt igen. Gick mest här, 9:23, 10:30. Bort mot serpentinbacken, sprang lite i början men insåg att det gick lika fort (eller sakta) att gå istället. Vätskepaus halvvägs upp sedan började jag faktisk jogga sakta igen. Kollade klockan och såg att jag hade chans på att klara 4:30 som nog var min kapacitet idag.

De tre sista km plågade jag mig i 6:46, 6:38 och 6:13-tempo och kunde öka lite sista 500m in i mål där mamma och Rose-Marie stod och hejade. Officiell tid blev 4:29:29 så jag grejade det. Placering 657 av 942 herrar.

Sammanfattningsvis så var det en riktigt tuff mara, jag skulle nästan jämföra med Lidingöloppet + 12km.
Man måste också träna betydligt mer för att hantera ett marathon. Under vintern kommer jag att köra riktigt hård styrketräning för benen för att klara av löpningen. Som sagt, orken finns där, men den övriga fysiken räcker inte riktigt till. Näringsintaget funkade bra, hade aldrig några dippar utan kände mig pigg i huvudet hela vägen. Vägde 1,1kg mindre efter hemkomst jämfört mot imorse.

Nu ska jag bara ta det lugnt och inte springa alls på några veckor. Framförallt måste knäna repa sig innan jag drar igång så sakta igen...




Kommentarer (1)

Starkt jobbat och att du inte bryter även om det kanske hade varit mest rätt!! Vila nu ordentligt innan du kör igång igen!!
Postat av: Sven, 16/09/2014 8:14:51 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: