Inlägg


Det var inte meningen att jag skulle springa en mara
Postat: 11/09/2014 4:01:24 pm
 

Niclas Martell:

Det var inte meningen att jag skulle springa en mara. Det bara blev så när jag påbörjade min första riktiga satsning på löpning för 10 månader sedan, och jag och min fru blev varse att Helsingborg skulle begåvas med detta evenemang. Vips så var vi anmälda utan att förstå konsekvenserna.

Nu förstår jag vad det innebär att förbereda sig inför en mara. På grund av den underbara och stekheta sommaren har det blivit många distanspass vid en okristlig tidpunkt på helgerna. Jag har lärt mig hur min kropp reagerar på riktig långdistans (> 2½ timme), på högsommarvärme, på svinäcklig gel och löpning på tom mage. Efter hand har dessa pass blivit till en närmast meditativ och välgörande process. Och nu när träningsdosen dragits ner drastiskt inför maran drabbas jag av det som närmast kan beskrivas som abstinenssymptom; rastlöshet, dålig koncentration på jobbet och en förunderlig skamsenhet av att inte springa lika mycket som tidigare…

Denna min första mara ska jag springa i 5:00-tempo, dvs med en sluttid på under  3.30. Det ska gå vägen om inte benen blir helt stumma efter 30 km. Många tankar rör taktiken; ska jag gå ut i ett något högre tempo, eller ska jag sikta på att springa helt jämnt i 42 km? Försöker visualisera den tuffa sluttampen av maran – den vackra stigen från Pålsjö Slott, asfaltsvägen fram till Sofieroparken, serpentinvägen och de avslutande kilometrarna med den bildsköna vyn över sundet, utförsbacken med vinden i ryggen, applåderna i målgången.

Inte långt kvar nu. Hoppar till ibland vid tanken av att jag glömt någon förberedelse. Borde jag ha druckit energidryck oftare? Eller tränat på att dricka i farten? Känns det inte som att jag börjar få halsont? Tänk om jag glömmer att tejpa bröstvårtorna!

Men den överskuggande känslan är ändå av spänd positiv förväntan. Det ska bli sanslöst ROLIGT att springa den vackra Hbg-marathonbanan på lördag. This is what you have been trained for! Med dryckesservice och hejande publik hela vägen. Vilken höjdare!

Ser fram emot att träffa alla er andra i målgången om mindre än två dygn!

 




Kommentarer (1)

Ojojoj vad kul vi ska ha!
Postat av: Mikael Engqvist, 11/09/2014 7:25:35 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: