Inlägg


Förutfattade meningar och världens bästa löparklubb del 3
Postat: 01/08/2014 10:22:16 am
 

Efter att ha tränat med både Helsingborg running club och Löparglädje i ett halvår började jag fundera på vad som kunde utveckla mig mer. Speciellt under träningen med Löparglädje hörde jag IS Göta nämnas både här och där. Jag hade visserligen tränat med Göta ett par pass inför Göteborgsvarvet. Men det var ju inte på "riktigt" och dessutom fick man kexchoklad efter avslutad träning. Nä, Göta kunde man inte träna med. Det var säkert en klubb fylld av elitlöpare som säkert var både dryga och egoistiska. Meeeeeen, jag hade ju faktiskt träffat en del Götalöpare och de var ju inte helt "otrevliga" :) Så dök det upp ett tillfälle att prova på. Jaana nämnde att det skulle vara ett trailpass en lördag morgon. Det var visserligen "tidig" start. Klockan 08:45 skulle man träffas i Pålsjöskog. Nu skrattar Skånegatsmaffian högt, tidigt? Ja, eftersom min kropp har inbyggd mat&sovklocka så funkar den efter devisen: Äta, XXXXX, Springa. Vilket innebär att jag satte klockan på 0645 för att gå upp och få i mig frukost. Fortfarande förmiddag enligt vissa och inte morgon. Men alla är vi olika. Väl på plats exakt 0845 fanns det inte en kotte (det är ju trots allt lövskog) på plats. Hmmmm, fel dag? Några minuter senare kommer Jaana joggandes och strax därefter stannar en bil och Magnus kommer ut med en halv macka i mungipan och en kopp kaffe. Jaha, vi kommer tidigast att vara härifrån om en timme tänkte jag. Men nädå, 0900 var hela gänget iväg. Det bestod mestadels av Götalöpare, men om jag minns rätt var vi 2-3 rookies. Det blev ett långt och härligt pass i lugnt tempo (22,67 km på 2:17). Och ja, Nikllas Lovén, det erbjöds fika! Så här såg det ut i min träningsdagbok efteråt:

Trail längs landborgen

Härligt väder för en löprunda. Långt skönt pass i lugnt tempo. Precis lagom tempo efter gårdagens små utsvävningar. Jättekul att springa i terräng istället för att nöta cykelstigar. Extra kul med trevligt sällskap. Uppskattat fikastopp i Domsten :)


En och en halv vecka senare hörde jag talas om något som hette crosspass. Det skulle vara bra uppbyggnad. Jag kollade upp om det var ok att komma dit och prova på en gång innan ja bestämde sig om jag ville gå med i Göta eller inte. Det var det. Dessutom var passet lite kortare än vanligt. Det skulle bara vara 60 min mot normala 90 min. Perfekt tänkte jag, mjukstart! Jag lämnade av Pernilla på Aktiverum och sa att jag hämtar upp dig efter din träning. Jag borde vara klar och tillbaka här om 70 min. Det var innan jag insåg att det finns en vanlig tideräkning och en Götatideräkning. Passet började vid Götatorpet med uppvärmning till Pålsjöskog. Väl där så varvades löpning med alla tänkbara och otänkbara styrkeövningar. Men passet var perfekt upplagt. Precis när jag var beredd att kasta in handduken och jogga tillbaka till bilen så kom ett litet avbrott som gjorde att man hann hämta sig så att man kunde köra igen. Någonstans vid strandpromenaden när vi gjorde sit-ups i sanden insåg jag att det snart hade gått 60 min. Jag frågade BG som höll i passet hur mycket det var kvar. - Hehe, har du tvättid eller? Nä, men jag ska hämta frugan om 15 min. BG tittar snabbt på klockan: -Du hinner! Vrålar sen till alla. Kom igen, högsta fart tillbaka! Daniel Jorme ska tvätta! (Ledsen Daniel, BG hade nog inte koll på vem jag var som nykomling). Via en spurt på Kullagatan och ett par löpningar uppför Hallbergstrappor var det dags för något som kallades Götaring. Påminner något om något man gjorde på dagis som kallades för raketen. Men här skulle man göra 30 knäböj följt av upphopp. Vi samlades i en ring vid Kärnan. När vi bildar ringen kommer en kille (en viss jockey)  och vill tränga sig innan bredvid mig. Killen som stod bredvid skriker: INTE EN CHANS. Just då förstod jag inte varför. 30 upphopp senare var jag väldigt medveten om varför. Även om Niklas är en betydligt lättare person än jag själv, så väger han €%//%&€ så mycket när han hänger i ens arm när man försöker göra upphopp! Helt färdig var det dags för en avslutande jogg, sen var vi tillbaka vid Götatorpet. Totaltid 1:31:22. Jo, jag hann nästan tillbaka i tid :) Jag mer eller mindre hällde in mig själv i bilen för att köra och hämta Pernilla. Min träningsdagbok beskriver passet så här:

Crosspass med Göta

Härligt väder för ett löppass. Löpning varvat med alla möjliga typer av styrkeövningar. Sista tre trapplöpningarna uppför Hallbergstrappor var jättesköna (Obs ironi). Gott gäng! Aj, jag tror att jag precis fick kramp i höger ögonlock! Detta kommer att kännas.

Senare samma kväll betalade jag in medlemsavgiften till Göta!

Förutfattade meningar har nog de flesta. Men det är ju just det som de är, förutfattade! Inget kunde väl vara mer fel i det här fallet. De medlemmar jag kommit i kontakt med i Göta har varken varit dryga eller egoistiska. Precis tvärtom. Så mycket hjälp, support och uppmuntran jag fått från alla, kunde jag aldrig förväntat mig. Sammanhållningen och allt det "goa" skitsnacket under träningar och inför tävlingar är helt obetalbart. Att gå med i Göta var nog ett av de bättre besluten jag tog i fjol. Jag har nämnt ett fåtal namn ovan, men jag skulle vilja rikta ett stort tack till samtliga i Göta som jag träffat. Ni (Vi) är världens bästa löparklubb!!!

Vem är då jag? Sedan november i fjol är jag Götalöpare. Och det är jag jäkligt stolt över!





Kommentarer (2)

GÖTT
Postat av: Niklas Lovén, 03/08/2014 8:47:40 pm

STÅPÄLS!!!!
Postat av: BGN, 02/08/2014 3:44:30 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: