Inlägg


2000 talet
Postat: 05/06/2014 10:11:33 am
 

Börjar med att skriva att jag i går körde mitt andra kvalitets pass för i år. Jag och Emma har startat upp Segelstorps Runners, tanken att likasinnade skall träffas varje onsdag kl 18.00 för att köra ett pass tillsammans. Detta var andra onsdagen och vi var bara två stycken. Den andra en tysk som bor nere vid stranden och som lever för att idrotta. Han har precis cyklat hem ifrån München på 6 dagar och här hemma springer han på morgonen med sina två barn till skolan och lämnar den och sen hem igen. På eftermiddagen på samma sätt, och detta blir 20 km om dagen.....Han har aldrig tävlat men är nu sugen på att börja men triathlon. Vi körde några minut intervaller 2+2+3+3+2+1 och han drog iväg på första som ett skolat troll....Oj då tänkte jag, han  var bättre än jag trodde men det blev lite lugnare sen:-) fick bära honom den sista!!!

Nu ett försök att summera 2000 talet; jobbade heltid plus lite extra, renoverade mitt hus utanför Helsingborg ca 20 timmar i veckan och tränade ca 15 timmar i veckan. Var ledare för Göta, tränade ganska bra och tävlade mycket. Såg att Marathon.se hade en lista på alla som gjort maran under 2,40 och bestämde mig för vara med på denna. Tränade lite mer mängd än vanligt den våren, snittade 85 km på fyra månader och gjorde sen 2,39,45 i Hamburg (2004). Klart nöjd men sen försvann den drivkraften...Sprang även Lidingöloppet på 1,58. Motivationen gick upp och ner och då bestämde jag mig för att träna 1000 dagar i sträck, det blev 1469 dagar innan jag åkte på en vinterkräksjuka, dvs över fyra år med träning varje dag...Minsta godkända träningen var 8 km löpning eller 1500 m simning.

Gjorde har mitt första träningsläger på Kanarieöarna som ledare och de har nu blivit tradition, ca 14 år i rad har vi varit i väg. Första åren var det tillsammans med militär femkamp och senare bara med Göta. Jag var nu förutom tävlande femkampare även förbundskapten, tyckte att detta var ett bra sätt att sluta karriären. Men sa redan för första dagen att jag tävlar kvar i landslaget om ni inte slår mig, det  blev tre år på detta sätt. Förutom att skriva personliga träningsprogram till femkamparna så började jag även hjälpa Göta löpare. Skulle nog kunna summera antalet personer som jag skrivit program till runt 75 personer. Huvuddelen får man jaga med blåslampa ca 20 % gör det man skriver och 2 procent får man försöka stoppa och be dem lugna ner sig. Detta gäller både träningen och återrapporteringen. För tillfället så har jag tre personer i mitt stall, Lucas, Martin Holm och Göran Toft. Även om det är en del jobb så är det otroligt tillfredställande när det blir bra resultat.

Det är i början av 2000 talet jag börjar märka att hjärtat inte riktigt är med mig alltid. Tror att det beror på att jag tränat och tävlat med förkylning i kroppen och tänker inte mer på det. Men vid flera tillfällen får jag avbryta alternativt jogga i mål eftersom jag tappar all kraft. Flera år senare när BG får samma problem och åker med ambulans till sjukhuset så förstår jag att vi har flimmer. Jag börjar använda BGs medicin när jag får problem och har plötsligt läget lite under kontroll även om jag inte vågar ge 100% eftersom då ökar risken betydligt att få flimmer.

2002 på VSM tar jag dubbelguld med 4,17 på 1500 m, 9,16 på 3000 m och 33,40 på Springtime som räcker till en 8e plats. Detta år vinner jag också mitt enda guld individuellt på SM i femkamp och är bästa svensk på VM. Min bästa placering på Springtime får jag 2004 då jag blir fyra med 33,42. 2004 när jag är 41 år gör jag fortfarande 800m under 2,10

När jag tittar genom mina träningsdagböcker märker jag att jag varit skadad mer än jag trott, mycket med hälsena och muskelbristningar. Jag ser också att BG kommer tillbaka seriöst och från och med 2007 börjar han dyka framför mig på vissa resultatlistor...Jag har gjort en del bra resultat men samtidigt är det lätt att vara efterklok och att inse att jag borde tränat lite annorlunda. Det är med dessa erfarenheter jag nu försöker träna upp nya så de inte gör samma misstag som mig. Det är bättre att träna periodiserat så kroppen får vila, bättre med någon dags vila och slippa bli skadad än att bara köra på och tvingas vila flera veckor pga skador. Jag kommer återkomma till detta senare i veckan, nu är dag 4 i bloggen och 2000 talet slut.





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: