Inlägg


90-talet karriärens topp
Postat: 04/06/2014 9:49:51 am
 


Under denna tid flöt det på riktigt bra, gjorde debut på löparbanan med IFK Hbg, sprang 3000m hinder i en seriematch. Hade aldrig testat detta innan starten med gjorde under 10 minuter och blev tvåa, bästa placeringen för klubben som dock åkte ur serien. IFK gjorde ett test att få igång lång löpningen med Hans Segerfeldt och Lennart Klingberg (om ni vet vem dessa är så har de båda gjort under 30 minuter på milen Hans bäst med ca 28,30). Det blev en grupp som satsade mot 800-3000 m på banan och de körde otroligt hårt och mycket syra pass. Eftersom jag vill tävla lite längre så och köra fler mil så hängde jag bara på en gång i veckan med deras intervaller på Heden. Jag åkte med på två ban lopp den sommar, 800 och 1500 och blev bästa löpare från klubben med 2,01 och 4,10, detta gjorde ont hos vissa i gruppen som tränade specifikt för dessa distanser:-)

Körde mer 3000 m hinder som blev min gren men kom bara ner till 9,43 som bäst men vann DM i distansen och DM på Marathon samma år. Vad det gäller träning så hade jag tre favorit pass som återkom en gång i månaden och som jag hade klara målsättningar med, dessa finns fortfarande med i Götas kalender. 5000 uppdelat, mål under 14,00 kom ner till 14,01, 20x400 start 2 minuter, mål under 70 sek kom ner till 68,6 i snitt och 6x1000 i Fredriksdal start 5 min mål under 3 min i snitt och gjorde som bäst 2,59.6:-)

Varje år i militär femkamp skulle vara mitt sista. Gjorde mitt pers i Österrike med 5320 poäng utan att lyckas i alla fem grenar. BG hade gjort 5496 p vilket var 4e bästa av någon svensk någonsin. Jag har ambitionen att klara 5400 p (vilket ca 10 svenskar gjort i historien) och sprang för detta i Österrike. Behövde göra under 26 minuter, hade 12,40 första fyra km för att sen efter fem km gå in i väggen i 35 graders värme. Hade tidigare det året slått svensk rekord i terränglöpningen med 25,10 men vid rekord så måste banan kontrollmätas och den var tyvärr några meter för kort...Var trea i mångkampslöpningen efter en spanjor och en tysk dessa år, slog tysken på en tävling samma år så jag hade nog för stort självförtroende som straffade sig denna dag. Men vetskapen om att jag inte fått till det i alla fem grenar på samma tävling gjorde att jag fortsatte år efter år, hoppades på att det skulle lyckas en gång. Tyvärr har jag nu tvingats konstatera att det får förbli en dröm.

På tävlingen i Österrike slog jag mitt pers på hinderbanan och sprang på 2,23,1, vi var sex svenskar som tävlade där nere och jag var nummer fyra med denna tid. Idag finns det bara en svensk som gör dessa tider, då var alla sex svenskar under 2,25. Jag lägger med en länk på hinderbanan och den tid som den dansk gjorde för två år sen då han satte världsrekord med 2,10. Idag gör jag 3,15 om jag har en bra dag...Det svenska rekordet är 2,17.6.

 http://www.youtube.com/watch?v=C-7heqU2T68   

Tillbaka till Helsingborg, IFK huvudtränare hade aldrig gillat lång löpning, det blev ett problem så jag och Lennart Klingberg träffade IS Göta. Göta hade funnits i över 100 år och alltid har friidrott som en sektion men just då fanns det bara 4-5 juniorer i Höganäs som tävlade och tränade för klubben så det började bli rädda för att detta skulle dö ut. Vi beslutade att vi skulle dra igång denna sektion i Helsingborg och vi var 6-8 löpare som gick från IFK till Göta. Två veckor senare så beslutade Klingberg sig för att sluta, tyckte inte att hade tid och jag stod där själv med allt ansvar...Men detta var början till det som idag är 400 medlemmar och otroligt bra resultat både på tävlingsbanan och ekonomiskt. Tillväxten var betydligt mer blygsam på den tiden men det ökade sakta med säkert.

Själv blev jag veteran i friidrottsvärlden och upptäckte att klassen M35 var riktigt svag i Sverige. Antingen så var man för bra och fortsatte i seniorklassen eller så hade man paus för familjelivet vilket gjorde att jag samlade massor av SM-medaljer. Har ca 80 st liggande och många kom under denna tid:-)   

Angående blogg och träning, igår fick jag till 8 km jogg. Jag har som ambition att springa minst 50 km i veckan fram tills dessa att jag får klart på min kropp. Bara enkel jogg och några tävlingar.





Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: