Inlägg


Hur blev det så här?
Postat: 02/06/2014 11:19:03 pm
 

Då var det dags för mig att blogga för första gången. Har sen jag blev aktiv på denna webb läst allas historier och  fastnat mer för de som beskriver sin väg fram till idag. Samtidigt skriver vissa på ett sätt som gör att jag undrar om de aldrig gjort något annat...blir svårt för oss vanliga som kommer efter! Eftersom min historia är längre än de flesta (snart 51 år) så kommer jag nog behöva skriva några rader varje kväll! Det kommer handla om varför det blev löpning, hur jag startade IS Göta, min tränings filosofi och naturligtvis massor av statistik:-)

Trots att jag hade tänkt skriva allt i kronologisk ordning så måste jag idag börja med dagens händelse, som en del vet så bygger jag just nu vårt nya hus. Fick bygglovet klart för snart ett år sen och hade då redan byggt ett lite mindre hus där vi bott sen maj förra året under tiden vi byggt vårt nya hus plus ett till lite mindre som vi skall hyra ut. För en månad sen försökte vi få ett tillfälligt slutbesked för vårt stora hus för att kunna flytta in där trots att allt i bygglovet inte är klart, det blev nej. Men idag så fick vi klart så nu sover vi för första gången i vårt nya hus, fantastisk känsla. Vi har ritat, rivit, och byggt allt i egen regi och det är med lite stolthet jag nu skriver detta!

Tillbaka till löpningen och min historia som ibland även kommer handla om min lillebror BG. Vi växte upp på landet utanför Svalöv, flyttade in till stora Svalöv när vi var 8 år gamla. I vår släkt finns ingen som har tävlat eller visat någon slags tävlingsinstinkt men det är inte första gången i världshistorien att just tvillingar blir lite annorlunda än resten av släkten. Vi började tävla direkt och om allt, BG började gå tre månader innan mig eftersom jag redan då var betydligt tjockare än honom. När vi flyttade till Svalöv så blev det fotboll, badminton, pingis mm, vi gjorde allt utan att plugga. I skolan var vi sämst av alla på 60 meter men när det kom till 3000 m var vi  båda på pallen. Efter nio år i grundskolan var det dags för gymnasiet, jag valde Landskrona och BG Lund. För första gången i våra liv fick vi plötsligt ett namn, annars hade vi alltid hetat tvilling eftersom ingen kunde se skillnaden på oss. Första veckorna så vände jag mig alltid runt när de sa Sven och undrade om det var mig de ropade på...

Förutom all sport så började vi nu även på FBU (frivillig befäls utbildning) för ungdomar. Här födes vårt intresse för ledarskap och som sen har färgat oss i resten av livet. Vi var på många läger och det fanns alltid terränglöpning med i programmet, som oftast jag vann och BG var tvåa. Han hävdade alltid att han inte vågade vinna för att då skulle jag ge honom pisk, jag var fortfarande lite större och starkare:-)

1981 var det dags för lumpen, jag ett år innan BG men vi gjorde precis samma saker och blev båda reservofficerare på P7 och bäst i idrott. BG började med militär femkamp och utvecklades snabbt i alla grenar, jag började tre år senare och kom aldrig i fatt. Men just här började vi springa regelbundet, jag sprang tre gånger i veckan, 9 km åt gången i hög fart och alla kompisar undrade hur vi orkade springa så mycket, 27 km i veckan....Gjorde mitt första lopp i Sjöbo, Färsingaloppet ett tufft och kuperat 10 km lopp precis under 39 minuter.

Vi spelade fortfarande fotboll men hade lämnat Svalöv och spelade nu förr Röstånga. Vi var inte tekniska men vi sprang i 90 minuter och blev ganska hatade för vår energi på plan. Minns fortfarande när vi slog ett lag från en betydligt hörde division i en cup match och deras lagledare kom fram efter matchen och undrade om de tvillingarna (idioterna) skulle springa hem också. Vi hade nu börjat springa 5-10 km innan match och träning vilket inte är riktigt normalt i den idrotten:-)

Nu får det räcka för i kväll, i morgon blir det mycket om militär femkamp!








Kommentarer (1)

Härligt läsning. Ska bli riktigt spännande att läsa era historier.
Postat av: Erik, 03/06/2014 6:31:10 am


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: