Träningsdagbok har jag fört snart i 27 år, varenda km är bokförd… Totalt har jag de första 26 åren sprungit 81 210km, det är ca 6mil i snitt per vecka. De sista 8 åren har jag dock kört betydligt mer, snittat ca 9-10mil i veckan, med topp 2009 då min årsstatistik i excel sa mig:
- 5900km = snitt 111km/veckan
- 412 pass = 7,77 pass i veckan
- snittpasset var 14,32km
- Jag gjorde 107 kvalitetspass, vilket var 26% av passen
- Jag tävlade 29 gånger.
Är det viktigt att föra träningsdagbok? Återigen så handlar det om bla motivation för mig – ett hemskt citat som jag har med mig sedan jag var aktiv femkampare är ”en dag utan träning, en dag utan mening”. Trist men ändå… en dag utan något innehåll i träningsdagboken känns så där… När jag var femkampare var det oftast 3 pass om dagen, sedan hade jag en period på 3-4 år då jag bara rörde mig sporadiskt, resultatet blev 13kg mer på vågen, hmm…. Sedan 1998 har jag dock successivt satsat mer och mer på löpningen för att sedan 8 år tillbaka ligga på den nivå jag har idag.. Träningsdagbok = motiverande. Den har dessutom ett annat väldigt viktigt syfte – utvärdera det du gör. Några tävlingar går helt enkelt ruskigt bra, andra betydligt sämre. Vi kallar det för flow… inget kan stoppa en, man springer på allt vad man kan och blir aldrig trött. Får man uppleva det en gång om året är man nöjd och längtar till nästa… Jag väljer att formtoppa max två gånger om året, dessa formtoppar har jag lärt mig av min träningsdagbok. Hur tränade jag när det kändes så där grymt bra?
Rekommendation från mig – skriv träningsdagbok. Även om du bara promenerar skriv dagbok, den ger dig en kick och pressar dig lite extra.
En sista grej runt löpningen idag som kanske inte är så självklart för alla – all träning bryter ner kroppen. Vila bygger sedan upp och ger resultatet… Tränar man för mycket och vilar för lite resulterar det i överträning. Denna vecka när jag kör väldigt mycket ligger jag på gränsen till överträning för min del, vilan sedan ger mig dock en superkompensation både fysiskt och mentalt. När jag nästa vecka kör 10mil igen kommer det känns löjligt lätt, risken finns dock att man blir sjuk då immunförsvaret är på bottennivå efter veckan… Jag har sprungit i många år och känner min kropp - många som kommer nya till klubben kör på tok för mycket redan från början, lyssnar inte på varningssignalerna och hamnar sedan tyvärr i en skadesituation... Det tar verkligen många år att bli långdistansare.
Det var dagens rapport - Imorse 15km, ikväll crosspasset. Vi joggar ca 4km sedan kör vi igång passet – Crossträning, innebär: armhävningar, sit ups, upphopp, löpteknik, bål och ryggövningar, mycket för låren, trappor, backar, maxlopp, etc. Avslutet på de sista 75 minuterna crossträning är 3 gånger i maxfart upp för Kärnantrapporna, väl uppe sista gången ställer vi oss i en stor ring, håller varandra på axlarna och gör 25 upphopp… Efter det har vi varit ute i ca 1:45, man garvar inte men är nöjd J Två helt nya deltagare på crossen idag, Lina som missat passen tidigare och helt nya Johanna – spännande att höra deras reflektioner....
Som avslutning – motivation – kolla detta lopp, hela OS i Londons största prestation enligt mig, ståpäls!