Inlägg


Regnväder
Postat: 02/01/2014 7:10:34 pm
 
Idag blev det 12,5km i 4.41-tempo, ett riktigt jävla skitväder var det dessutom. 3 grader varmt och ett ihållande ösregn under hela passet gjorde att man frös ordentligt när man väl kom hem. Efter gårdagens fartpass så var det skönt att kunna köra i ett betydligt lugnare tempo. 
Innan dagens huvudämne skulle jag bara vilja passa på att svara de som kommenterat under veckan och frågat något kring, eller ifrågasatt, det jag skriver. Som ni vet så skriver jag vad jag tycker och bryr mig inte om att vara politiskt korrekt i mina uttalanden.

Erik: Gårdagens pass kördes i ett medelhögt tempo bara för att jag ville känna på hur kroppen kändes efter uppehållet och hur pass jobbigt det var för mig att ligga på ett tempo under 4.00/km. Kroppen känns bra och jag har absolut inte tänkt äventyra detta heller. Att jag sedan aldrig löper i ett tempo över 4.45/km beror på att jag helt enkelt inte kan springa så långsamt när jag springer själv. Eftersom jag bor en bit ifrån Helsingborg, ca 15km, så är det inte direkt enkelt för mig att ha någon att springa tillsammans med. När jag kör distanspass( 25-50km) så brukar jag försöka tajma in dem med Götaträningarna i stan, eller när några i klubben kör Mölleexpressen eller dylikt. Eftersom jag själv inte har några vänner eller personer i närområdet som sysslar med löpning så är det sällan som det blir någon annan än jag själv som springer.
Sedan så har vi garanterat olika definitioner av hur pass hög farten är under passet. Jag har själv följande tempobedömning och träningsfrekvens. Notera att detta baseras på en normalmånad inför/under säsongen:

Sträcka: Tempo: Mängd:
<10km >4.30/km <5%
<10km 4-4.30/km 10%
<10km 3.30-4/km 5%
10-20km >4.30/km 10%
10-20km 4-4.30/km >20%
10-20km 3.30-4/km 5%
>20km >4.30/km 15%
>20km 4-4.30/km >25%
>20km 3.30-4/km <5%

Jag kör sällan intervaller som ett självständigt pass, utan föredrar att köra fartlek/fartökning under passet för att känna på tempot.
Jag är som löpare inte snabb, utan min styrka ligger i min uthållighet och att jag kan ligga i ett högt tempo ganska länge. Går ni in och söker efter mina resultat så ser ni att mitt tempo är i stort sett identiskt för alla sträckor över 15km. Jag har exempelvis sprungit marathon sex gånger, samtliga resultat mellan 2.38.19-2.47.35, vilket är hyfsat jämt.

Adam: 
Det är rent nonsens det du skriver angående varför man inte skulle kunna köpa varor från andra länder. Det finns ytterst få varor som har ett påslag på nästan 500% när det enda företaget gör är att beställa hem det från en grossist. Dock så är detta något som gäller för löparskor i Sverige. Anledningen till dessa vansinnespriser är att skoutvecklingen går fort och där skorna av den senaste modellen är det enda som gäller för många köpare. 
Om du inte redan har märkt det så har Sverige tack vare sin ansvarslösa invandringspolitik redan försatt sig själv i en sits där vi har en arbetslöshet på nästintill 25% hos den vuxna befolkningen och en ungdomsarbetslöshet på över 40%. Sedan så snyggar givetvis media på den här statistiken och räknar bort alla de invandrare som kommer till Sverige och lever på bidrag. Dessa utgör nästan 900 000 stycken av den svenska befolkningen. Det är på grund av det här som Sverige bommar igen och att vi inte kan få ekonomin att gå runt. Allt för mycket resurser går åt till personer som inte ens bidrar till samhället, vilket leder till att allt fler företag skär ner och höjer sina priser i förhoppning om att de ska lyckas fortsätta sin verksamhet. Kontrollera gärna dessa siffror och uttalanden jag gjort ovan. Min källa är SCB.

Dagens inlägg handlar om kosthållning i förhållande till löpning.
Jag läste i höstas en kurs som berörde näringslära för uthållighetsidrottare vid Linnéuniversitetet och lärde mig en del om hur viktigt det faktiskt är med att ha kontroll över sina kostvanor som löpare. Själv har jag aldrig rört alkohol, cigaretter, snus eller dylikt och är en s.k. "renlevnadsmänniska". Men det jag fick lära mig i den här kursen var främst hur stor betydelse intag före, under och direkt efter passet faktiskt hade.
Jag skrev faktiskt ett arbete kring detta, där jag fick högsta betyg, på ett par sidor. Arbetet ligger på följande länk för de som är intresserade: https://drive.google.com/file/d/0B1ju-4PgsuKyMHEtNzcxTTJZRWM/edit?usp=sharing
Det kan sammanfattas i att:
Ät något kolhydratrikt timmen innan passet.
Drick energidryck om passet är över 45min.
Drick/ät något kolhydratrikt inom 120 min efter passet.

I morgon är det vila, så vi får se om det blir något inlägg då...
Tack för idag!




Kommentarer (11)

Ber om ursäkt för min dåliga svenska... Ska följa dig med spänning. Hoppas verkligen du snart är helt hel och frisk så du kan fortsätta din elitsatsning. Du har ju gjort fantastiska tider i så ung ålder. Hoppas vi ses på något pass i vinter.
Postat av: Erik Alnervik, 02/01/2014 10:35:57 pm

Erik, jag hoppas också att vi ses någon gång nu i vinter. Dock så blir det nog ett distanspass om det blir något.
Postat av: Jimmy Lindberg, 02/01/2014 10:23:15 pm

Ber om ursäkt för min dåliga svenska... Ska följa dig med spänning. Hoppas verkligen du snart är helt hel och frisk så du kan fortsätta din elitsatsning. Du har ju gjort fantastiska tider i så ung ålder. Hoppas vi ses på något pass i vinter.
Postat av: Erik Alnervik, 02/01/2014 10:21:03 pm

Härligt Jimmy. Gött att du verkligen argument för din träning. Har diskuterat detta en del med en annan orienterare som nu satsar mer mot löpning (Johan Strand, Ullevi) och han tvingar på sig de tyngsta skorna han hittar i stort sätt på distanspassen för att han inte ska springa för fort. Jag håller med dig om att det nästan är svårare att springa långsamt än fort. Löpsteget blir ofta lidande och man springer och bromsar och har sig men det är övning som jag tror vi är många som behöver för att inte slita ut oss och bli skadade.
Postat av: Erik Alnervik, 02/01/2014 10:15:54 pm

Adam, jag påstår inte någonstans att det endast är invandrare som går på bidrag. Läs det jag skriver ordentligt innan du uttalar dig.
Postat av: Jimmy Lindberg, 02/01/2014 9:14:24 pm

Instämmer helt i när människor dyker upp och frågar om utprovning av skor. Dels är det hänsynslöst mot personen som hjälper en i butiken och dels så tar det på deras tid. Denna tiden kan hjälpa användas till att hjälpa andra personer som faktiskt behöver hjälp med att prova ut. Jag tycker faktiskt att det är det bästa som kan göras bland nybörjare att köpa från butik. De får då lära sig mycket och får värdefulla råd för framtiden.
Postat av: Jimmy Lindberg, 02/01/2014 9:13:03 pm

Instämmer helt i när människor dyker upp och frågar om utprovning av skor. Dels är det hänsynslöst mot personen som hjälper en i butiken och dels så tar det på deras tid. Denna tiden kan hjälpa användas till att hjälpa andra personer som faktiskt behöver hjälp med att prova ut. Jag tycker faktiskt att det är det bästa som kan göras bland nybörjare att köpa från butik. De får då lära sig mycket och får värdefulla råd för framtiden.
Postat av: Jimmy Lindberg, 02/01/2014 9:12:19 pm

Om man som du Jimmy vet exakt vilken modell och storlek du letar efter förstår jag att du beställer där det är billigast.
Postat av: Jens Andersson, 02/01/2014 9:06:23 pm

Jag kan bara svara på det ur perspektivet som anställd på Löplabbet. Något påslag på 500 procent vet jag inte var du får ifrån Jimmy. Skillnaden mellan startfitness/wiggle/sportamore och Löplabbet (med flera) är att vi finns inne i städerna i bra läge med dyra hyror, förhållandevis höga personalkostnader. Jag tycker också skor är dyra i Sverige. Men i slutändan blir det internet som tar över allt(sorgligt nog vill jag säga). Det går kanske inte att stoppa denna utveckling men till slut så får kunderna gissa sig till vilka modeller man vill köpa (då Stadium med flera kör på 5-6 modeller (Asics/Nike), istället för 30-40 som Löplabbet har). Det kanske är framtiden detta. Men då kan man inte gnälla då ens favoritmodell ändrat form eller dämpning. Jag håller med Adam helt när det gäller att folk kommer in och provar ut. Det är otroligt fräckt tycker jag. På tal om löpningen så är jag grymt imponerad av farten du har i dina pass. Hoppas få se dig på söndag på 3000-m testet. Ha det gott
Postat av: Jens Andersson, 02/01/2014 9:02:38 pm

Hur vet du vilka skor du skall beställa? stl. etc. Jag har folk som kommer in till min butik och vill att jag ska ta hennes mått. Varför vill du det frågar jag.. då säger dem att de ska beställa på nätet. Hur fräcka människor finns det egentligen???
Postat av: Adam Crona, 02/01/2014 8:11:01 pm

Jag vill inte gå in i någon djupare diskussion om detta men jag har ägt mitt företag i 13 års tid och har erfarenheter från produktion, försäljning som grossist och direkt ut till kund. Jag ger inte ett skit för ett statistik företag som SCB. Vad gäller arbetslöshet så finns det alltid jobb till de som vill jobba. Sedan är det inte bara invandrare som går på bidrag. Men nu koncentrerar vi oss på träning och kommande tävlingar =)
Postat av: Adam Crona, 02/01/2014 7:47:19 pm


Kommentera:
Namn:
Din kommentar: