Inlägg


Stress
Postat: 28/06/2013 10:10:49 am
 
I morse var det Deadline för den första inlämningsuppgiften i Makroekonomi för mig. Kursen har pågått i drygt tre veckor, men det var först i måndags som jag började med den.
Detta beroende på att jag lade de två första veckorna på att läsa in en 5-veckorskurs i projektledning. Så med andra ord så var tiden knapp. Att jag sedan deppade ihop något tisdag-onsdag gjorde ju knappast saken bättre heller. Men jag läste i stort sett från dess att jag var klar med gårdagens ärenden till att jag gick och lade mig. Sedan upp klockan 5.00 och skrivande av reflektion av en aktuell nyhet. STRESSIGT!

Just stress är något som berör oss alla olika och kan kopplas mycket till gårdagens inlägg om mål och målsättning. Är man som mig lättstressad så är det enkelt att man bara gör saker sämre för sig själv. Stress är givetvis bra, men i måttliga mängder, eftersom vi behöver känna av stundens allvar och vara medvetna om vad vi ger oss in på.
Men för mig så är stressen betydligt värre. Den finns där:
Inför varje inlämning, prov och tenta inom den akademiska världen.
Inför varje träningspass, GGP och tävling inom idrotten.
Inför allt som är nytt, främmande och på annat sätt rubbar mina rutiner.

Stressen finns alltid där hos mig och jag har försökt att lära mig att koppla bort den, men det går helt enkelt inte. Stressen hos mig är oftast relaterat till de stora krav jag har på mig själv och den förorsakar många av de problem som jag har, ångest t.e.x. Så mitt problem är att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera min stress på ett bra sätt. Jag är givetvis medveten om att ett sätt är att sänka kraven, men det leder bara till nya frågor kring hur jag ska sänka dem. Studieteknik är annars något som jag tror skulle kunna hjälpa mig väldigt mycket. Jag vet om att jag har en väldigt dålig studieteknik och många gånger är det så att jag klarar det mesta för att jag har ett väldigt bra minne.

Sedan har jag givetvis läst på på internet om studieteknik, men det är inte så lätt som det verkar. Jag som till följd av att jag har de problem jag har har väldigt svårt att koncentrera mig på mycket samtidigt och får då problem eftersom studieteknik för mig känns som något som kräver att man är flexibel, vilket jag knappast är. Jag har dock bättrat mig med åldern och förhoppningsvis så släpper detta ännu mer i framtiden.
Sedan har jag även hört att stress kan dämpas med avslappningsövningar. Jag har provat, men det känns aldrig som att det hjälper särskilt mycket. Det här beror väl mest på att jag har svårt för att vara stilla under den tidsperiod som krävs för att man ska kunna få resultat av själva avslappningen.
Inför tävling så kan jag säga att stressen har hindrat mig flertalet gånger från att faktiskt springa på under hela loppet. Jag har otaliga gånger fått stanna i ett dike för att uträtta mina behov, beroende på att jag varit så stressad att min matsmältning har kajkat ihop sig.

Har ni några tips på hur man minskar stress?
Alla tips på hur man minskar stress uppskattas!

Hörs ikväll!




Kommentarer (0)




Kommentera:
Namn:
Din kommentar: