Det blev faktiskt vila nu under eftermiddagen och jag var fullt upptagen med att reparera en cykel, som inte blev bättre av det, i ett par timmar.
Kvällens tankar går kring mål och vilka förhoppningar man kan ha med löpningen, detta är högst individuellt och här i Göta så är åldern en viktig faktor, eftersom man blir bättre med åren fram tills dess att man är kring 30, sedan börjar resan nedåt igen. Så jag som är 20 år har exempelvis större chans än BG, som fyller 50 den 10/10, att springa milen på 32 minuter de närmsta fem åren, enbart beroende på att jag är ung och fortfarande utvecklas fysiskt och han har haft sina bästa år rent tidsmässigt som löpare.
Därför så är det viktigt att man anpassar målen efter egen förmåga. I en kurs som jag läste i projektledning så fick jag läsa om hur man sätter upp målen och där talas det om att de ska vara SMART:a, d.v.s. Specifika, Mätbara, Ambitiösa, Realistiska och Tidsbestämda.
Jag kan exempelvis ta mitt enda riktiga mål för i år som är att springa milen under 35.59 innan oktober månad:
S: 35.59 är specifikt, eftersom ett resultat över 35.59 inte tillhör det intervall som jag satt upp.
M: Sträckan är 10km...
A: Har inte sprungit milen så fort sedan ifjol, då jag hade 34.40 på ett pass innan jag gick sönder.
R: 34.16 är officiellt PB, även om jag gjort fortare på träning, 35.59 har jag klarat tidigare!
T: Jag ska klara det senast den 30:e september!
Det här är ett exempel på en tid som jag ser som ett huvudmål för säsongen, men som ett delmål för löparkarriären.
Jag har exempelvis satt som mål att jag ska springa milen på 29.59 och ett Marathon på 2.19.59 någon gång i mitt liv. För att nå dessa målen så är det viktigt att jag längs vägen sätter upp delmål längs vägen så att jag inte tappar lusten eller gnistan att försöka sträva vidare mot dem. Sedan så måste målen även vara justerbara, om någon hade bett mig att sätta mina mål för två år sedan så hade jag kanske haft 32.29 som mål för i år, men jag hade fortfarande haft samma livsmål.
Ett väldigt inspirerande mål som jag hörde BG säga för redan tre år sedan var att han skulle springa milen under 35 minuter det året han fyllde 50. Det här är ett exempel på ett uppdaterat livsmål, han hade garanterat inte det här målet när han var 20 år, utan trodde väl att han skulle vara en gammal dinosaurie vid 50. Men nu är han här och har fortfarande den extrema målmedvetenheten kvar som gör att han pressar sig till nästintill max för att lyckas klara målet. Jag är också övertygad om att han springer på ungefär 34.45-34.55 i Trelleborg, som är ett snabbt lopp. Men jag nästan säker på att han inte gör det när han fyller 60, så då gäller det för honom att hitta ett annat mål som kan få honom att driva sig själv vidare framåt.
Nu blev det väldigt mycket "Ko-Göran", smeknamnet han fick av "Svininge" som barn, men mål är som jag började inlägget med individuella och alla kan inte sträva efter ett gemensamt mål i det här fallet. En människa som precis har börjat träna löpning kan inte sätta som mål att springa milen på 31.59 om sex månader, men kan exempelvis sätta upp många delmål som 44.59, 39.59 o.s.v för att sedan kanske kunna nå 31.59 om denne kämpar hårt och har rätt förutsättningar. Eller så har man kanske som mål att ta medalj i ett mästerskap, ett annat mål, men fortfarande SMART.
Så min poäng är att vi alla har olika förutsättningar och att vi inte vet om vi råkar bli påkörda av en lastbil imorgon som ändrar på hur vår väg kommer att utformas.
Det är mycket det som är tjusningen med livet, det förändras ständigt och man vet aldrig vad framtiden har i beredskap åt en.
Hörs imorgon!