Tanken var att dagen skulle inledas med ännu ett morgonpass på Tolvåkersbadet, men det ställdes tyvärr in. Så jo, det kan komma saker i vägen även för morgonpassen. Denna gång var det halsont och dålig sömn som gjorde att jag bestämde mig för att ställa in passet och sova en timme till istället när klockan ringde 5:40. Man ska inte underskatta att få ordentligt med sömn, det är bl.a. då som kroppen återhämtar sig och får sin välbehövliga vila. Tror starkt på 8h när man tränar mycket, men tyvärr naggas det lite väl ofta på det numera. Kajsa har i alla fall fått med sig hem en förkylning från dagis och hennes hostande höll mig vaken natten mellan måndag och tisdag och även lite i natt. Så med 9h sömn på två nätter i bagaget plus att jag själv började få ont i halsen gjorde beslutet ganska lätt. För det är inte alltid så lätt att ”hoppa över” träningar som man planerat. Det krävs ofta övertalning av en själv för att inse vad som egentligen är bäst.
Förhoppningen är dock fortfarande att komma ut på en löprunda ikväll, med eller utan Kajsa framför, om inte halsen blir att för illa. Förkylningen lär när nog komma i vilket fall som om den verkligen vill. Jag resonerar som så att bara man inte kör ett allt för hårt träningspass så går det nog bra, vilket jag sällan gör ändå.
Min utveckling och förbättringar bygger framförallt på kontinuitet under flera år med en succesivt ökande träningsdos. Mina intervallpass under de senaste åren kan räknas på ena handen och man kan säkert ifrågasätta kvalitén på en del pass. Men på något sätt verkar det ändå fungera för min del eftersom jag fortsätter att förbättra mig tidsmässigt varje år med nya pers i många tävlingar. Sedan kan man ju fråga sig hur bra skulle man varit om man lagt upp det annorlunda eller tränat på ett annat sätt. Vem vet? Det är ju inte lätt att vara bra på allt, men det märks ganska tydligt på mig att man blir bra/bättre på det man tränar.
Om man ser till löpningen så springer jag nog relativt lite jämfört med alla andra löpare i IS Göta. Hittills i år (Jan-Maj) så har jag genomfört 60 löppass. Det blir ett snitt på 2,7 löpträningar per vecka (inkluderat löptävlingar). Ungefär samma som förra året. Detta året har jag dock försökt att förlänga mina rundor för att förbättra min uthållighet. (det märktes ju i Göteborg….Not:)) Så snittet är nu uppe på 13,5 km istället för förra årets 12,5. Men istället har snitthastigheten sjunkit något och är nu 4:53/km. Ganska stor skillnad mot 3:30-3:35 som är tävlingstempot på milen, eller hur? Samtidigt så har jag svårt att hålla ihop det på längre sträckor än upp till halvmaran, eftersom jag inte tränar för det. Ganska naturligt, eller hur? Förra året så tillskrev jag mina förbättringar att jag sprang med barnvagn på en hel del pass under vintern. Barnvagnen har ju inte blivit lättare i år, men passen är dock färre där den är med. Så i år tillskriver jag förbättringarna fortsatt kontinuitet, lite längre rundor och en träningsvecka på Fuerteventura, som förvisso mest bestod av cykling men som inte gjorts tidigare år och hjälp till så att den totala träningstiden ökat. Ligger i år på en genomsnittlig träningsdos på 8,5h per vecka (effektiv tid), vilket är mer än 1h mer än tidigare år (trots en dålig i start i Januari med förkylningar och endast 6h i snitt/vecka). Hoppas att denna ökning leder till en förbättring i Kalmar i augusti…. Som sagt, det är inte lätt att hinna med allt när man jobbar fulltid och samtidigt vill träna triathlon och längdskidor på vintern.
Nästa år har jag dock funderingar på att lägga mer tid på löpning. Börja köra intervaller och även längre långrundor och lite mindre cykel/triathlonträning. Vi får väl se hur det blir.
Lite siffror och statistik ovan. Som controller gillar jag siffror och statistikföringen av träningar, tid, sträckor, hastigheter, puls m.m. är en stor del av grejen för min del. Har en väl utbyggt Excelmall som alla träningar läggs in i. Excel är ett måste. Jag har inte hittat något träningsprogram som följer upp allt på ett så bra och överskådligt sätt som jag har. Säkert inte lika viktigt för många, men för mig är det en del av hela grejen liksom.